Små söta

fredag 19 augusti 2011

utmaning!




Jag tänkte dra igång en utmaning. I senaste nummer av Suuri Käsityölehti 8/11 fanns en uppmaning om att sy sovpåsar åt prematurbarn, och det känns som ett väldigt enkelt och konkret sätt att hjälpa. Jag valde att sy den minsta sovpåsen, åt barn under 1,2 kg. 

Att sitta vid symaskinen med så lite tyg, och sy kläder som inte ens passar på de flesta dockor men som är tänkt åt ett litet barn ger perspektiv.  Först tänkte jag "Hur kan ett så här litet barn ens överleva", men efter en stund vände jag på det och tänkte "Det är ju helt fantastiskt att ett så här litet barn kan överleva".

Till sovpåsen valde jag Myllymuksus mjuka bambutyg och istället för band vid axlarna valde jag tryckknäppen. Jag är ingen prematurmamma, men på de bilder jag har sett verkar det som om barnet är omgett av slangar och sladdar, så ännu flera extra band i kuvösen kändes onödigt.

Egentligen hoppas jag ju inte att sovpåsen ska komma till användning. Men om och när den gör det så hoppas jag innerligt att det lilla livet orkar kämpa för sin tillvaro och att min sovpåse snabbt blir för liten. Min sovpåse skickar jag till Tays.

Jag hoppas att du också deltar i utmaningen. Sovpåsen ska alltså sys av tunn trikå som går att tvätta i 60 grader. Det är Suuri Käsityö-tidningen som i samarbete som Mannerheims barnskyddsförbunds lokalavdelning Kolho ordnar insamlingen. Sovpåsarna kan skickas till Helsingfors, Tammerfors eller Uleåborg. Mera info finns här.

Är vi många från Vasatrakten kanske vi kan samskicka påsarna. Tid finns fram till 30.11.

Mönster: Suuri käsityölehti 8/11
Storlek: Under 1,2 kg

4 kommentarer:

  1. Bra initiativ! Bara symaskinen skulle vakna ur sin sommardvala...

    SvaraRadera
  2. Jag vill också sy en, men har inte mönstret. Fanns det alltså i tidningen? Kanske du har det och kan låna ut. Fint tänk, Heidi! Finns det krav på material eller kan man använda trikå eller frotté eller vad man nu råkar ha?

    Min bästa vän fick en prematur i slutet av maj, han var inte sååå liten, men kom ändå 8 veckor för tidigt! Helt fantastiskt att en under 1,2 kilo kan överleva! Jag vill anta utmaningen!

    SvaraRadera
  3. Vilken bra idé - det här vill jag också vara med på!

    SvaraRadera
  4. Roligt att ni vill vara med! Sprid gärna ordet vidare :)

    SvaraRadera