Små söta

måndag 20 december 2010

lucka 20


Om du bara ska göra ett julgodis i år så gör dom här chokladkulorna. Helt sjukt goda! Receptet kommer från min kompis Sara så jag kan tyvärr inte ta äran åt mig :) Dom här kulorna gick till dagistanterna, men tur att jag gjorde dubbelsats!

Chokladkulor
ca 30 st

100 g smör
3/4 dl socker
2-3 tsk vaniljsocker
2 msk mörk kakao
3 dl havregryn
2-3 msk kallt starkt kaffe

garnering: mörk choklad och kokosflingor

1. Rör smör, socker och vaniljsocker poröst med elvisp.
2. Tillsätt kakao, havregryn och kaffe.
3. Rör om tills allt är välblandat.
4. Forma smeten till små runda bollar och ställ in dem i kylskåpet för några timmar.
5. Smält chokladen och rulla bollarna i den, eller bred på chokladen med kniv. Strö över kokosflingor. Bollarna kan också sättas i små formar så är det lättare att bre choklad på dem.
6. Förvara dem i kylskåpet.

söndag 19 december 2010

lucka 19

Äsch då, lucköppnaren missade gårdagens lucka. I dagens lucka är en ärmlös klänning som tyvärr blivit alltför lite använd. Men turligt nog är modellen sådan att det går att växa länge innan den är för liten.

Mönstret är i grunden en ärmlös topp från Ottobres gratismönster på nätet, men jag är nog modifierat halshålet lite grann och sen svängt ut den och förstås lagt till på längden. I slutändan blev jag riktigt nöjd med modellen. En liknande finns hos Meedom (1,5:an), men jag tycker den är alldeles för bred över axlarna och för lös runt kroppen.

Tyget är jny:s molnvelour (härligt, härligt!) och så har jag kantat det med turkos mudd. Och nu ser jag ju att vi kan syskonmatcha i vår :)

fredag 17 december 2010

lucka 17

Det här något så simpelt som en disktrasa. Jag hade nåt skede tänkt sticka många sådana, men så kom jag av mig. Den här är stickad av mjukt bambugarn och uppsugningsförmågan borde bli bättre ju mer man använder och tvättar den.

Jag har för mig att jag lade upp 39 maskor och har stickat mosstickning hela vägen. Nu då jag lite provtorkade med den inser jag att den gott och väl kunde vara lite större.

torsdag 16 december 2010

lucka 16

Nää, det är nog inte mitt (mina) barn som ska dreggla så här mycket. Däremot är det många nykläckta bebisar och bebisar på g i bekantskapskretsen och då är det alltid lika roligt att kunna ge bort något litet. Dessutom skadar det inte att ha ett litet lager att ta till vid akuta presentbehov. Till de här dregglisarna har jag använt fleece till baksidan. Tycker att det är väldigt praktiskt för då kan de också fungera som en lite varmare scarf för större barn.

onsdag 15 december 2010

lucka 15



Det här har varit en perfekt nattningsstickning (vi sitter med Li i rummet tills hon somnar, med andra ord ett perfekt tillfälle att sticka i lugn och ro...). Enkel och passligt monoton. Det är alltså en tubhalsduk som jag virat två gånger runt halsen.

Jag lade upp 65 maskor på 5:ans stickor och sen har jag bara kört på med slätstickning totalt 2½ nystan av Novitas Rose Mohair. Visserligen rullar det sig lite i kanterna, men det stör mig inte alls. Och varm är den.

Jag var först lite rädd att halsduken ska picka då den innehåller mohair, men den är faktiskt riktigt skön. Såg att Novita har mönster för en mössa också. Hmm, plötsligt börjar det klia lite i fingrarna...

tisdag 14 december 2010

lucka 14





Jag letade länge efter en mjuk och varm halare som Li kan sova i dagtid. Tydligen ska inte stora barn sova i mjuka och varma halare för de enda jag hittade var babymodeller. Så det fick bli en heimlaga i stället.

Halaren är uppbbyggd av tre lager, det yttersta är fleece, sedan kommer ett mellanlager av nån sorts ylleinlägg och på insidan är det velour. Fleecen och mellanlägget sydde jag ihop till yttersta skalet. Kravet var att den ska hålla minst -10 grader och det verkar den göra i kombination med en varm sovpåse. Jag gillar skarpt färgkombinationen med limegrönt och cerise.

Mönstret är från Suuri Käsityölehti och är usprungligen tänkt som en ofordrad fleecehalare. Jag tog storlek 92 för att den säkert skulle räcka hela vintern och som ni ser så finns det rätt mycket växtmån på armar och ben.

Nackdelen med halaren är att den är lite bökig att få på eftersom velouren inte sitter fast i fodret och fleecen annat än i muddarna och dragkedjan. Halaren hade kanske glidit bättre på om jag fodrat den med fodertyg, eller alternativt satt fodertyg på halva arm- och benlängden. Eller så borde det ha varit ännu mera rörelserum, den är ju inte direkt smidig att röra sig i med så många lager tyg. Nåväl, den fyller sin funktion ypperligt eftersom den bara används i liggläge och Li vet precis vilken halare vi pratar om då vi ska sätta på "tutihalaren".

måndag 13 december 2010

lucka 13


Får jag presentera årets julklänning. Det hör till de där fixa ideerna som mammor tenderar få och så måste bara sys en ny klänning trots att skåpet är fullt av gamla och helt dugliga...
Mönstret hittade jag i Ottobre 4/07, men jag undrar hur mycket av det orginala som är kvar. Jag har tagit in den säkert 10 cm från sidorna (vaddå breda modeller...), klippt ärmhålen större och struntat i dragkedjan som skulle sitta bakpå. I nåt skede tänkte jag ersätta dragkedjan med knapplist men var tillslut för lat för det. Det fungerar lika bra så här.
Det bruna tyget är loppisfyndat av Kati som inte ens hann sätta det upp på sitt bord innan jag nappade det. Det rödprickiga är köpt hos Tilkkusatu och har fått vänta länge i skåpet på rätt projekt.

söndag 12 december 2010

lucka 12



Då jag väntade Li var jag en riktig synovis så jag sydde inte just nå babykläder. Men under 1,5 år har mina kunskaper glädjande nog förbättras och nu skulle jag gärna sy upp en hel babykollektion. Fast nu står jag inför ett i-landsdilemma. Vi har ju en massa babykläder sparade så egentligen skulle jag inte behöva sy ett endaste ett.

Kunde ändå inte hålla mig då jag ramlade över ett väldigt simpelt mönster på sparkbyxor. Mönstret är från Ottobre 6/07 och egentligen är det ett prematurmönster upp till storlek 56. Men det kan väl inte vara nån skillnad.

Hade kvar en liten bit av jny:s röda molnvelour och matchat med bruna muddar och kantning så det ska väl passa bra på vad som än tittar ut.

Nu funderar jag bara om jag ska våga chansa att sparkbyxorna verkligen sitter bra och sy upp några till eller om jag ska nöja med med dessa. Skulle egentligen behöva en baby i storlek 56 att pröva på...

lördag 11 december 2010

lucka 11

Knepigt det här med att fota sig själv... Men ni ser ju i alla fall det som är huvudsaken - mössan. Jag ett impulsinfall i Anttila och rafsade åt mig två nystan av Novitas svarta crystal. Några timmar senare (visserligen fördelade på två olika dagar) var mössan klar. Även denna gång är det syjuntan som har inspirerat. Stickbeskrivningen finns här.

Modellen är härligt baggy, men jag borde ha lärt mig vid det här laget att jag stickar rätt löst och antingen borde ha mindre stickor eller färre maskor. Är illa rädd att mössan töjer ut för mycket. Men ack så härligt att sticka med stora feta stickor (10:ans) som ger snabbt resultat. Nu har jag igen med ro att återgå till ett annat projekt där jag kämpar mig långsamt framåt på 2,5:ans stickor...

fredag 10 december 2010

lucka 10



Så kom den sista arbetsdagen tillslut. Dagen till ära bjuder jag kollegerna på något så ickejuligt som rabarberpaj med vaniljsås. Tycker att det kan behövas lite motvikt till allt juligt som bjuds överallt. Dessutom är det ett ypperligt tillfälle att maka rum i frysen för storkoken jag ska göra i januari.

Här är receptet:

175 g smält smör
4 dl mjöl
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver

ca 500-800 g rabarber
1-1½ dl socker
2 msk potatismjöl

Smält smöret och låt det svalna. Bland under tiden ihop de torra ingredienserna, rör ner smöret och blanda degen. Tryck ut nästan all deg i pajform. Spara lite att strö överst. Lägg potatismjöl i bottnet på pajskalet, strö över rabarbern och lägg på socker. Lägg den resterande degen överst.

Grädda i ca 30 minuter i 200 grader.

Godast är den som nygräddad och varm tillsammas med äkta vanlijglass, mmmm!

torsdag 9 december 2010

lucka 9

Ibland är det roligt att sy något som går riktigt fort. Som de här "läckageskydden". Den här gången åt mig själv. Förra gången jag ammade använde jag mig bara av engångsinlägg, men nu tänkte jag utrusta mig med lite mer miljövänliga.



Amningsinläggen består av tre lager. Närmast huden har jag använt ett supermjukt bambutyg (det gröna) från Myllymuksut, mellanlagret är en loppisfyndad handduk och det yttersta ett pul-tyg (elefanterna) som ska hindra det blöta från att vandra vidare.

onsdag 8 december 2010

lucka 8




Hej, får jag presentera "pinge". Skjortan har snabbt klättrat upp till en av Lis favoriter. Frågan man på morgonen vilken skjorta hon vill sätta på är svaret "pingeskjortan". Tyget
är beställt från IiikkuKiikku, en riktigt mjuk och skön trikå. Muddarna är Myllymuksus apelsinfärgade resår. Mönstret är från Ottobre 6/09. Satte till några extra centimetrar på längden trots att det är en 92:a, men annars har jag sytt enligt mönster. Gillar raglanmodeller och ska nog sy upp en till av samma modell. Men nästa gång ska jag göra lite bredare halsmudd.


För att pigga upp tröjan gjorde jag en förstorad pingvinapplikation. Enkelt då modellen redan finns på tyget :)

tisdag 7 december 2010

lucka 7



Bakom lucka 7 döljer sig "kurapapa", som Li brukade säga innan hon fått kläm på att det heter Barbapapa. Sydde skjortan enligt mönster från Ottobre 6/10, tror den hette "party shirt". Men jag är synnerligen missnöjd med mönstret. Tänkte sy på växten så tog storlek 92, men trots att jag lade till extra längd så känns den lite kort. Däremot är ärmarna för långa och halshålet för stort. Blä.


Tyget är en tjock stretchfrottee från lastenmetsola.fi. Kvalitén är riktigt bra och håller tvätt efter tvätt. Barbapapa-applikationen är sydd av velour och sin piggar passligt upp det bruna i all sin enkelhet.

måndag 6 december 2010

lucka 6



Här en kväll drog vi igång det stora pepparkaksbaket. Big mistake. Mor och dotters nerver höll i fem minuter. Sen ville dottern äta upp all deg medan mamma bara ville att 0,5 kg pepparkaksdeg skulle ta slut fort som attan. Det blev tillslut fem plåtar muminpepparkakor, varav en blev bränd. Tur att det är ett år till nästa pepparkasbak. Och tills dess måste jag komma ihåg att utrusta oss med en minikavel och kanske lite mer barnvänliga pepparkaksformer.
Degen var naturligtvis köpis och kan faktiskt rekommendera Sunnuntais deg. Den är riktigt god.

söndag 5 december 2010

lucka 5



På syjuntan finns det en mamma som älskar att busa till det med färger, ränder, mönster, garn och tyger. Inspirerad av henne ville jag sticka egna färggranna sockor. Jag är (ännu) lite för fyrkantig för att gå helt wild and crazy så jag har hållit mig till trygga sju bröder garn, tillsammans med ett tukost jannegarn (hette det månne så?) och stickat 4 varv av varje färg. Jag har medvetet försökt att inte ha samma randning på dem, men helhetsintrycket blir ändå rätt lika. Kanske just på grund av att det är samma antal varv/färg
Nu då jag ser dem efteråt önskar jag att jag hade vågat ta ut svängarna lite mer och inte hållit mig så strikt till upplägget med 4 varv/färg. Nå, till nästa gång...


Sockorna gick relativt snabbt att sticka, trots att de når upp till knäna. Kanske främst för att jag sticka slätstickning hela vägen. Men arma dar så många trådar det var att fästa.

lördag 4 december 2010

lucka 4




Kylan kom plötsligt och behovet av en varm luva blev akut. Hade tänkt pröva ut nåt annat mönster men i brist på tid tydde jag mig till samma som jag sydde av tidigare i höstas. Eftersom det blev en fodrad mössa lade jag till lite extra centimetrar så att den säkert skulle passa. Dessutom skippade jag resåren vid ansiktsöppningen och gjorde ansiktshålet lite mindre. Fodret är brun fleece och yttertyget brun interlock med rosa elefanter (som för övrigt var en besvikelse eftersom tyget känns hårt och strävt trots att det är tvättat). Som en liten extra detalj sydde jag en reflexflik upp på huvudet. Den kunde kanske ha varit lite större för att verkligen ha nån funktion, men jag hade ju utseende att tänka på...


Modellen fungerar riktigt bra. Den är tillräckligt lång i nacken för att värma och hållas under halaren. Dessutom ryms en tunn ylleluva under de dagar de är riktigt kallt. Däremot är det lite för mycket luft uppe på bakhjässan, så luvan blir lite påsig.


Och beklagar den taskiga bilden men modellen var synnerligen osamarbetsvillig...

fredag 3 december 2010

lucka 3

Inspirerad av Malin tänkte jag också dra igång med en julkalender i bloggen. De två första luckorna har jag redan hunnit missa, få se hur det går med resten...

Jag börjar med något så simpelt som en en basic tröja sydd av jny:s gula molninterlock. Matchade den med bruna muddar. Mönstret kommer från ottobre (samma som djungeltröjan). Gillar modellen, och den sitter synnerligen bra på dottern.